Verslag jaarvergadering 2011

 

Verslag jaarvergadering wijkbelangenvereniging De Hofsteden gehouden op dinsdag 1 maart in Dorpshuis Nieuw Roden.

Aanwezig volgens de presentielijst:

de heer/mevrouw C. Siesling, J. Donkelaar, A. Stenvert,  G.  Cornello, J. v. Wijk-v.d.Werf, K. v.d. Werf, M. Nienhuis, J.H. Bakker, R.J. Kloostra, A. Kloostra-Zeilstra, D. Tilstra, L. Edel, M. Wijngaard en J. Wiersma

Namens het bestuur: J.A. Dijkstra, A. Booijenga, S. Beetsma, R. v.Boeschoten, B. Neven (penningmeester), B. Akker (voorzitter) en H. Johannes (secretaris) Bericht van verhindering: O. Keizer (wethouder) mevr. Bakker en de heer Bosman

 

1.     Opening en vaststelling agenda

De voorzitter opent de vergadering, heet iedereen welkom en zonder wijziging wordt de agenda vastgesteld.

2. Mededelingen

De voorzitter deelt mee dat Luut Edel afscheid genomen heeft van het bestuur. Hij bedankt hem voor zijn inzet en werkzaamheden als secretaris van de WBV. Luut ontvangt een VVV bon als dank.

3. Jaarverslag 2010

Namens het gehandicaptenplatform wordt Ricolt v. Boeschoten hartelijk bedankt voor zijn goede inzet binnen dit platform.

4. Verslag kascommissie

Bert Neven legt uit dat het hem niet gelukt is om op tijd een financieel verslag aan de kascommissie te overleggen. Dit wordt zo spoedig mogelijk gedaan. Onder voorbehoud van goedkeuring van de kascommissie wordt de penningmeester decharge verleend. 

5. Financieel verslag 2010

Bert N. legt uit dat de contributie inning zorgen baart. In het totale ledenaantal zitten ook de niet betalende leden. Onder de niet betalende leden zijn mensen die verhuisd zijn. Deze zijn niet bij het bestuur bekend. Leden van het bestuur gaan de niet betalende leden bezoeken. Dan weet men direct of iemand verhuisd is. 

6. Verslagen van:

Werkgroep Verkeer en Veiligheid

Ricolt v. Boeschoten deelt mee dat binnenkort een oplevering plaatsvindt van de werkzaamheden aan de Doom, Slangenborg etc. Door de politie is de laatste tijd herhaaldelijk gecontroleerd op snelheid op de Hofstedenlaan; 23% van de auto’s reden te hard.Van het openbaar verlichtingsplan worden momenteel de details uitgewerkt. Gevraagd wordt of het mogelijk is dat bij de scholen dezelfde palen worden geplaatst zoals ze ook bij de scholen in bijv. Peize zijn geplaatst. Die palen zijn opvallend en geven duidelijk aan dat men een school passeert. Ricolt zoekt dit uit. Vanuit de vereniging van eigenaren Statenlaan wordt opgemerkt dat er geen openbare verlichting is achter de huizen bij de garages/carports. Dit terrein wordt nu een hangplek. Buurtbewoners voelen zich daar niet meer prettig.  Enkele aanwezigen melden nog klachten over de werkzaamheden aan de Doom en Slangenborg. Deze klachten worden aan Ricolt doorgegeven die hierover in contact treedt met de gemeente.

Werkgroep groen

Syb Beetsma geeft een toelichting op het verslag en het concept plan voor de Heerenveense tuin. Deze tuin zal niet teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat. Wel worden de bomen verwijderd die elkaar in de weg staan; eventueel het pad aangepast; vindt er aanplant plaats op de open plek; gaat het onderhoudsniveau omhoog; wordt de snoeimethodiek aangepast. Vanuit de aanwezigen wordt gevraagd of dit project geadopteerd kan worden door een school wellicht door een maatschappelijke stage. Syb legt uit dat educatief wordt samengewerkt met een school maar het onderhoud niet door een school wordt verzorgd.  Hij doet nogmaals een beroep op de bewoners van de wijk om zich in te schrijven voor het meewerken aan de klussen binnen de wijk. Voorts worden er enkele vragen gesteld/opmerkingen gemaakt over:Dat het grasmaaien niet zorgvuldig gaat en het gemaaide gras laat men liggen met alle gevolgen van dien; Twee jaar geleden zijn alle grasperken/velden geïnventariseerd. Of daar iets mee gebeurd is niet bekend; Het lage bosje aan de Weldam is zomaar verdwenen. Dit geldt voor meerdere bosjes. Op deze plekken komt nu gras. Hiermee wordt voldaan aan de basiskwaliteit van de BOR. Het kappen van bomen kan niet zomaar. Daarvoor zijn toetsingscriteria bij de gemeente. Men kan die opvragen.

Werkgroep jeugd en kind

Bert Akker geeft een toelichting op het verslag. T.a.v. de speeltoestellen was een rapport klaar maar daar wordt op verzoek van de wethouder opnieuw naar gekeken. De wbv. wordt hierbij betrokken.

7. Toelichting pilot project Binnenhof

Bas Abdul Rahim  van de politie geeft een toelichting waarom er een pilot project gestart is voor het Binnenhof. Het gaat om een buurtsignaalproject van de politie, gemeente, wbv en woningbouwvereniging. Allereerst heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van de problemen (o.a. veroorzaakt door hangjeugd en het verkeer). Deze inventarisatie heeft er toe geleid dat er interviews afgenomen zijn van mensen die klachten hadden. E.e.a. is geanalyseerd op de politieacademie. Dit is uitgemond in een actieprogramma. De problemen met de jeugd lijken voorbij te zijn maar het mooie weer moet nog komen en dan valt hier meer over te zeggen.Aan de Hofstedenlaan worden nu regelmatig snelheidscontroles gehouden.     N.a.v. deze toelichting wordt vanuit de aanwezigen opgemerkt dat de problemen rond hangjongeren zich verplaatst heeft achter en rond de woningen aan de Statenlaan en bij de kiss & ride zone van het Valkhof. Rond het parkeerterrein van de Ronerborg wordt op woensdag en donderdag gedeald. Als de picknicktafel langs de Maatlanden wordt verwijderd zal de hangjeugd daar wellicht verdwijnen. De voorzitter geeft de tip dat de bewoners van de Statenlaan zoveel mogelijk in gesprek moeten blijven met de jongeren. Door hen te wijzen op ongewenst gedrag is de kans groot dat ze zich die kritiek aantrekken. Voorts wordt opgemerkt dat er ’s nachts veel jeugd op pad is. Aan de Slangenborg en de Kastelenlaan zijn stenen door de ramen van enkele huizen gegooid. Geadviseerd wordt om hiervan aangifte te doen bij de politie.

8. Wat verder ter tafel komt

Medegedeeld wordt dat er aan de Groenestein, Statenlaan en in de bomenbuurt inbraken plaatsvinden. De inbraken vinden plaats in huizen waarvan de bewoners niet thuis zijn. Aangeraden wordt om tijdens de vakantie in het huis ’s avonds wel licht te laten branden en het bewoond uit te laten zien. Via telnr. 0900-8844 bureau Roden kun je een vakantiemelding bij de politie doen. Die nemen de woning op in de surveillance (voor zover mogelijk).  Hierna sluit de voorzitter de vergadering en bedankt iedereen voor zijn/haar aanwezigheid.